Rôzne ochucovadlá sa používajú buď už pri príprave jedla, alebo sa pridávajú až k jedlu hotovému. Medzi tie druhé môžeme zaradiť aj toľko obľúbený kečup a horčicu, alebo majonézu a rôzne dresingy. Ak sú tu nejakí milovníci horčice, nasledujúci článok ich asi poteší. Viete už o horčici všetko? Zistíte to v týchto riadkoch!
Výhodná aj pre zdravie
Za horčicu, ako ju poznáme v dnešnej dobe, môžeme pravdepodobne poďakovať starým Rimanom. Určite viete, že na výrobu horčice sa používajú horčičné semienka, ktoré pochádzajú z niektorých rastlín z čeľade kapustovité. Existujú tri základné druhy horčičných semienok (každé z inej rastliny), pričom na to, aby ste urobili horčicu, k nim ešte potrebujete pridať vodu, ocot, soľ, prípadne aj olej a v závislosti od druhu aj rôzne iné koreniny a prísady. Horčica má nielen skvelú chuť, ale aj viacero priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Patrí sem napríklad schopnosť posilňovať obranu organizmu proti niektorým typom rakoviny, doplnenie menšieho množstva vitamínov B, vitamínu C, horčíka, železa, draslíka či cholínu, priaznivý vplyv na trávenie a vylučovanie žlče, protizápalový účinok, eliminácia hlienov a zmierňovanie bolesti kĺbov.
Jedli ste už horčicu z hnedých semienok?
Podobne, ako v prípade iných potravín, aj v prípade horčice dnes na trhu nájdeme rôznorodé druhy. Vo všeobecnosti má horčica žlté až žltohnedé sfarbenie a mierne ostrú až pálivú chuť. Z bielej horčice a jej semienok sa pripravujú chuťovo menej výrazné horčice, medzi ktoré patrí asi najznámejšia klasická plnotučná horčica. Ostrejšie a štipľavejšie sú čierne horčičné semienka, tie zasa zohrávajú hlavnú úlohu v prípade výroby dijonskej horčice. Chuť tretieho druhu, hnedej horčice, je najvýraznejšia. Sú to najostrejšie horčičné semienka, ktoré sa pestujú najmä v niektorých oblastiach Ázie a tam sa aj využívajú hlavne na prípravu orientálnych druhov horčice. Populárna kremžská horčica sa pripravuje hrubým namletím žltých aj čiernych horčičných semien, vďaka čomu je chuťovo výraznejšia, než tá plnotučná. Má zároveň aj sladkastú chuť, pretože sa do nej pridáva aj cukor. Možno ste sa ešte stretli s francúzskou horčicou, ktorá je spravidla tmavšia ako dijonská, pripravuje sa z čiernych semien a pridávajú sa do nej aj rôzne bylinky a koreniny, ako napríklad provensálske korenie. Bežne dostupná je aj hrubozrnná horčica, ktorá obvykle pozostáva z celých horčičných semien všetkých farieb, je menej pálivá a má chrumkavú konzistenciu. Zvykne obsahovať aj vínny ocot, preto je jemne kyslastá.
Horčica s whiskey – prečo nie
Dostupné sú už aj rôzne pikantné verzie horčice s chilli papričkami alebo jalapeños, tiež so zeleným korením alebo dokonca kečupom. Obľúbená je aj sladká horčica s obsahom medu alebo ovocím, tiež sa možno stretnúť s horčicou s obsahom nejakého alkoholu, najčastejšie whisky. Má však každý druh horčice svoje konkrétne využitie? Má! Plnotučné horčice sa hodia napríklad k údeninám a môžete nimi aj ochutiť majonézu. Hrubozrnné horčice sú zasa skvelé na prípravu marinád na mäso, ale aj do šalátových zálievok a dresingov. Najlepšie chutia najmä so syrmi a údeninami. Dijonské a francúzske horčice sa odporúčajú podávať zasa k steakom a grilovanému mäsu. Americká horčica je najlepšia so sendvičmi, toastami či hot-dogmi. No a sladké medové horčice sa dobre kombinujú s kuracím mäsom. Tak čo, dostali ste teraz na niektorú z nich chuť?