Špargľa na desať spôsobov – ako ju pripraviť, aby chutila každému

Špargľa je v skutočnosti len mladý výhonok rastliny s názvom asparágus lekársky. Tieto výhonky sa konzumujú ako zelenina a je množstvo dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička, a to aspoň počas sezóny. Možno sa pozastavíte nad tým, ako túto netradične vyzerajúcu zeleninu vlastne pripraviť. Tu sú naše tipy a triky!

Špargľa na desať spôsobov - ako ju pripraviť, aby chutila každému
(zdroj: unsplash.com)

Ohmatajte a ovoňajte

Špargľa obsahuje napríklad bielkoviny, vlákninu, mnohé vitamíny skupiny B, zinok a horčík. Pôsobí protizápalovo, pozitívne vplýva na proces trávenia a je tiež vítanou súčasťou stravy aj pri problémoch s vysokým tlakom.

Aby ste si jej pozitívne účinky užili naplno, musíte si ju vedieť v obchode správne vybrať. Vyberte si vždy špargľu s jasnou zelenou farbou, bez žltých alebo hnedých škvŕn. Mala by mať pevné a rovné stonky. Vyhnite sa tým, ktoré sú mäkké alebo ohnuté.

Hlavičky špargle by mali byť zatvorené a kompaktné, takže sa vyhnite tým, ktoré ich majú otvorené alebo rozkvitnuté. Menšia špargľa má tendenciu byť jemnejšia a chrumkavejšia, zatiaľ čo väčšia špargľa môže byť zasa vláčnejšia.

Špargľa by mala mať sviežu a mierne zemitú vôňu – nepríjemný alebo zatuchnutý zápach značí, že už nie je čerstvá. Na dotyk by mala byť bez mäkkých miest.

Ako na prípravu špargle

Pred tepelnou úpravou si špargľu ešte musíte pripraviť. Ako ju očistiť? Výhonky je najskôr potrebné poriadne umyť, potom prichádza na rad lúpanie a šúpanie. To je trochu náročnejšie. Najprv z drevnatej základne výhonkov odrežeme aspoň dva centimetre, potom použijeme škrabku na zemiaky a smerom od hlavičky nadol po takmer celej dĺžke špargľu ošúpeme.

Ak si kúpite mladučkú čerstvú zelenú špargľu, čistiť ju vôbec nemusíte. Má sama o sebe jedinečnú sladkastú chuť.

Očistenú a ošúpanú špargľu môžete v prvom rade iba uvariť v osolenej vode. Výhonky sa varia vo viazaničkách, preto si pripravte dostatočne vysoký hrniec. Sú už dokonca dostupné aj špeciálne hrnce na varenie špargle.

Špargľa je skvelá pri detoxikačnej kúre, pretože je močopudná. Zároveň obsahuje aj veľa vlákniny a rýchlo zaplní žalúdok, takže sa vám nezväčšia tukové zásoby. Ideálna potravina pre všetky ženy, ktoré túžia po štíhlej línii. Pozrite si náš tip aj na ďalší najlepší spaľovač tukov pre ženy.

Špargľový krém vám určite zachutí

Pýtate sa, čo okrem varenej špargle ako prílohy si z nej ešte môžete pripraviť? Je to napríklad špargľový krém s vajíčkom. Špargľu nakrájajte po očistení na menšie kúsky, spolu so zemiakmi a pórom. V hrnci si zohrejte maslo a trochu na ňom opečte pór, pridajte špargľu a zemiak. Po chvíli zalejete vodou, osoľte, okoreňte a povarte do zmäknutia zemiakov. Rozmixujte do hladka a pridajte smotanu, čedar a muškátový oriešok. Povarte pár minút a odstavte. Podávať môžete s vareným vajíčkom alebo kúskom chrumkavého pečiva. 

Ak sa vám už zbiehajú slinky, môžete si ešte pripraviť grilovanú špargľu alebo polievku z bielej špargle. Na internete nájdete množstvo receptov.

Ženy sú prirodzene skvelými gazdinkami. Na druhej strane si však občas chceme aj oddýchnuť a cítiť sa neodolateľne. Pozrite si preto tipy na najlepšie parfumy pre ženy, alebo nakúpte všetko, čo potrebujete na to, aby ste boli krásna a cítili sa dobre, na https://www.nakupnaporadna.sk/.